Resultaten Stichting AAP

2016 in vogelvlucht

Dierenwelzijn staat nog altijd sterk onder druk. Veel exotische dieren leiden geen dierwaardig leven en menselijk handelen is daar vaak de oorzaak van. Bij AAP verbeteren we op een duurzame manier het welzijn van deze uitheemse, niet-gedomesticeerde dieren. Dit lukt ons door praktische opvang te combineren met wetgeving en beleid. Dweilen met de kraan dicht, noemen we dat. 

Zie Jaarverslag
Voor een compleet overzicht van de resultaten van 2016

Gered

AAP heeft in 2016 in totaal 235 dieren opgevangen.

Take care

In 2016 werden in totaal 480 dieren verzorgd, onder wie Tyr en Kaman; de laatste twee proefapen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na jarenlang onderzoek, waarbij zij slechts beperkt toegang hadden tot water, mochten zij met pensioen. Tyr en Kaman kregen veel aandacht van de media. 

Een nieuw thuis

De meeste dieren blijven slechts tijdelijk bij AAP. We zoeken een nieuw permanent thuis voor ze, waardoor er weer plek vrijkomt voor dieren die onze hulp hard nodig hebben. In 2016 werden er in totaal 148 herplaatst. Op 31 december 2016 verbleven er in totaal 529 AAP-dieren bij 90 verschillende herplaatspartners wereldwijd. 
 

Foto van een van de opgevangen AAP-dieren

Bekijk alle dieren die AAP tot nu toe heeft herplaatst 

Minder wilde dieren in Spaanse circussen

Nu het gelukt is om in Nederland een verbod op wilde dieren in circussen te realiseren, richten we ons - samen met andere organisaties - op de circussen in Spanje. En met succes! De lijst van gemeenten die circussen met wilde dieren niet langer toestaan is gegroeid van 200 in het begin van het jaar tot ruim 370 aan het einde van het jaar! Ook regio Valencia stemde in met een verbod. 

Lees meer

Opbrengsten en kosten 2016

Taartgrafieken jaarverslag 2016

 

Onze achterban in 2016


Air Miles-spaarders: 108.489

Donateurs: 57.205

Gemiddelde bijdrage: € 56,90

Recycleproducten: € 97.651

 

Tijger Radja bij Stichting AAP

 

 

Hoogste beschermstatus voor bedreigde berberaap

Goed nieuws voor de bedreigde berberaap. Deze diersoort heeft de hoogste beschermstatus gekregen en dat betekent dat het stropen en illegaal verhandelen van de berberaap vanaf nu zwaarder bestraft wordt. Dat is besloten tijdens een internationale top over bedreigde planten- en diersoorten (CITES) in Johannesburg. Met 25.000 handtekeningen van donateurs, Facebookvolgers en andere dierenliefhebbers konden we de druk bij de Europese Unie opvoeren om de berberaap beter te beschermen. 

 

Lees meer


Foto van berberapen

 

Ondertussen in Primadomus...

Het verblijf voor grote katten is in 2016 officieel geopend door de Spaanse oud-koningin Sofia. De opening kon rekenen op veel (media) belangstelling. Twee dieren die er met veel plezier leven zijn leeuwenwelpjes Marley en Elsa. Zij hebben in hun jonge leven al heel veel meegemaakt: ze zijn als baby bij hun moeder weggehaald, werden op internet te koop aangeboden en belandden bij een man in huis. 
 

Lees meer over Primadomus

 

In de media

In 2016 is AAP geregeld in het nieuws geweest. Zo kreeg onze dekenactie voor de chimpansees veel media-aandacht. Ook de terugkeer van de vijf Java-apen, ook bekend als 'de verstekelingen van Maersk', ontging de media niet. Na een motie in de Tweede Kamer kwamen de dieren weer terug bij AAP, nadat ze door de overheid bij een onderzoekscentrum waren ondergebracht.

Screenshot HartvanNederland dekenactie AAP

 

 

 

Online

In nauwe samenwerking met de dierverzorgers werken we structureel aan actuele (video)verhalen over de dieren en hun verzorging. Onze belangrijkste social mediakanalen zijn Facebook, Twitter en Instagram

 

Screenshot van Facebook pagina AAP