Reddingsactie: Drie chimpansees opgehaald uit Frans circus

AAP heeft drie chimpansees gered uit een circus in Frankrijk. De drie dieren (Congo, Tino en Yimmy) moesten daar jarenlang kunstjes doen. Alhoewel er al een tijdje niet meer met de dieren werd opgetreden, verbleven ze nog wel bij de circusfamilie. Alles behalve een geschikte plek voor een chimpansee! Gelukkig kwamen de autoriteiten in actie en moesten de circuseigenaren de dieren naar een geschikte plek brengen. Na maandenlang overleg kon AAP eindelijk in actie komen om de dieren een beter leven te geven.

Op woensdag 16 juni 2021 hebben we Congo, Tino en Yimmy opgehaald en naar AAP in Almere gebracht. Hier gaan ze eerst drie maanden in quarantaine, zodat we zeker weten dat ze geen besmettelijke ziektes bij zich dragen.

Kostbaar

Het opvangen van de dieren is enorm kostbaar. De zorg voor één chimpansee kost ruim 51,- per dag. Dit zijn kosten voor onder andere voeding, medische zorg en huisvesting. Dit komt neer op 13.000,- om de drie dieren de eerste drie maanden te kunnen verzorgen. Hierbij zijn we volledig afhankelijk van donaties van mensen zoals jij.

Wil je de chimpansees helpen aan een nieuw leven? Doneer dan een bedrag naar keuze via Tikkie of via het donatieformulier.
 

Doneer voor de chimpansees Doneer via Tikkie

Chimpansee
Chimpansee Congo in zijn kooi bij het circus.

De chimpansees zijn nu onderweg van Frankrijk naar AAP in Almere! Ze worden door een gespecialiseerde vervoerder naar Almere gebracht. We doen er alles aan om de reis voor chimpansees Congo, Tino en Yimmy zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Volg hier live de reis

Alle updates chimpansees

Woensdag 16 juni 2021 - 10:00 uur

Voordat de dieren naar AAP gebracht worden, krijgen ze eerst een medische check van onze dierenarts.

Medische check


Woensdag 16 juni 2021 - 7:00 uur

Het reddingsteam is onderweg naar de ontmoetingsplek. Vanaf deze plek worden we naar een geheime locatie gebracht, waar we de chimpansees kunnen ophalen.

Onderweg


Dinsdag 15 juni 2021 - 10:00 uur

Het reddingsteam is vertrokken naar Frankrijk om de drie chimpansees op te halen. Momenteel weten we nog niet veel over de dieren. Pieter Levelink, teamleider van ons chimpansee-complex, vertelt kort wat we kunnen verwachten: